Ефірні олії від головного болю.

Ефірні олії від головного болю.

Майже кожна людина знає, що таке головний біль. І, однозначно, це дуже неприємні відчуття. Хтось одразу п‘є пігулки, а хтось шукає більш натуральні методи. Як добре, що природа подарувала людству ефірні олії! Це настільки сильні натуральні речовини, що можуть значно покращити стан, навіть тоді, коли біль нестерпний!

Сьогодні будемо розбиратися які саме ефірні олії можуть допомогти в такій ситуації. Та які методи використання можна спробувати.

Та для початку давайте пошукаємо причину болю.

Спробуйте відчути та описати свій біль. Який він: гострий, пульсуючий, стискаючий, слабкий? Де саме більше болить? Це окремий випадок, чи вже хронічні болі?

Найчастішими видами головного болю можемо назвати тензійні болі, мігрені, кластерні болі, болі при гіпертонії, або болі-симптоми грипу чи інших вірусних захворювань, та при остеохондрозі. Трапляються болі при гормональних порушеннях, переохолодженнях, чи, навпаки, перегріву на сонці, через стреси, фізичні  та розумові перевантаження, та як наслідок чутливості до зміни погодних умов. Іноді, біль може сигналізувати і про більш серйозні проблеми зі здоров‘ям. Та, щоб остаточно переконатися, що все добре, краще все ж таки звернутися до лікаря, якому Ви довіряєте.

Чому важливо розуміти причину болю? Тому що біль - це лише симптом, який повідомляє про щось більше важливе.

Якщо болі стають хронічними, а лікарі не знаходять причину, можна звернутися до мануальної терапії, остеопатії, масажу. Налагодити своє харчування, режим сну, почати займатися спортом, частіше гуляти на свіжому повітрі, пити менше кави та більше води, їсти менше солодкого та рідше вживати алкогольні напої. В поєднанні з ароматерапією можна отримати неймовірні результати!

Кожна ефірна олія має свої унікальні терапевтичні властивості. Якщо правильно підібрати олію або суміш олій, можна не лише прибрати симптоми, а ще й усунути причину. Звертати свою увагу варто не тільки на ті олії, які знеболюють, а ще на ті, що можуть зняти спазми, покращити кровообіг та насиченість крові киснем, розслабити нервову систему, а, можливо, і нормалізувати тиск.

В сучасному світі, де багато онлайн-роботи за комп’ютером та з телефоном - головний біль все частіше виникає через навантаження на хребет в зоні шиї та спазми у м‘язах плечової зони. Легкий масаж з розслабляючими та знеболюючими ефірними оліями можуть швидко допомогти в такій ситуації. Та, якщо в Вас болить голова через спазм судин - ефірні олії зі спазмолітичними, розслабляючими й, звісно, анальгезивними та антиноцицептивними (ті, що обмежують больові відчуття) властивостями підійдуть найкраще. А якщо причина болю - це стрес та втома, крім знеболюючих якостей, зверніть увагу на олії, які розслаблюють, заспокоюють нервову систему та полегшують проблеми зі сном. Зовсім інший випадок - це головний біль через інфекційні захворювання. Тоді в першу чергу, треба знімати запалення та боротися з вірусом.

Не зайвим буде нагадати, як важливо мати в своєму арсеналі справжні натуральні ефірні олії, в якості яких у Вас нема жодного сумніву!

Які найефективніші способи використання ефірних олій при головному болі?

Персональні інгалятори чудово підходять при боротьбі з головним болем, через те, що ефірні олії дуже швидко потрапляють до кровоносної системи. Якщо Ви ніколи не бачили як виглядає персональний інгалятор, уявіть маленький пластиковий ковпачок, з невеликим отвором для вдихання носом, схожий за своєю формою й розміром з жіночою помадою, в середину якого вставляється бавовняний стержень, просочений ефірними оліями. Це дуже недорогий та зручний інструмент у використанні ефірний олій інгаляційним способом. Якщо нема персонального інгалятора, можна покласти ватний спонж або серветку в будь-яку невеличку баночку, накрапати туди олій, подихати, коли потрібно, а потім закрити кришкою, щоб олії не випаровувалися та не окислювалися. Почніть з 8 крапель ефірних олій, та за необхідністю збільште до 15.

Не таке швидке за своєю дією, але з більш пролонгованим ефектом - нанесення на відкриті ділянки шкіри голови масляної суміші з рослинних олій та ефірних олій.

Це можуть бути області скронь та потилиці, шия та місця, де починає рости волосся. Шкіра в цих місцях більш чутлива, тому краще проявити обережність і зробити тест на алергію перед використанням ефірних олій вперше. Для домашнього використання підійде концентрація 1-3%, це від 5 до 18 крапель ефірних олій на 1 унцію базової олії.

Розслабляюча ванна з магнієвими пластівцями та ефірними оліями або гідролатами також буде доречною. Чи знаєте Ви як правильно додавати ефірні олії в воду? Візьміть 1 унцію легкої рослинної олії, наприклад, кокосової фракційної, або натуральне рідке кастильське мило, та додайте 5-10 крапель ефірної олії, ретельно перемішайте суміш і потім додайте у водяний потік, поки наповнюється ванна.

Навіть, не маючи освіти ароматерапевта Ви можете самостійно приготувати та скласти свою суміш з олій, які Ви маєте зараз. Щоб зрозуміти як вибудовується формула, давайте спочатку розділимо ефірні олії на декілька груп.

Ефірні олії з розслабляючою, спазмолітичною, знеболюючою та, іноді, гіпотензивною дією:

Лаванда, Майоран, Апельсин, Бергамот,  Копайба, Ладан.

Ефірні олії, які покращують кровообіг, насичують кров киснем, деяки з них охолоджують та усі знеболюють:

Розмарин, Евкаліпт, Равінтсара, Лавр, М‘ята перцева, Лимон, різні хвойні.

Ефірні олії, які, навпаки, зігрівають, а також знімать запалення та зменшують біль:

Імбир, Чорний перець, Ягоди ялівцю, Мускатний горіх, Кардамон, Гвоздика.

Здається, для початку цього буде достатньо. Ми можемо взяти одну-дві чи три олії з першої групи, і одну-дві з другої чи третьої.

Наприклад: Лаванда, Майоран, Ладан, Лимон.

Або: Майоран, Бергамот, Імбир, Ягоди ялівцю.

Чи зовсім простий та не менш дієвий варіант: Лаванда, Лимон, М‘ята перцева.

Перед тим, як змішувати, спочатку відкрийте кожну пляшечку з вибраними оліями, понюхайте та запишіть на листку інтенсивність кожного аромату. Ті, що пахнуть більш яскраво додаємо не більше 1-3 крапель, олії середньої насиченості 4-7 крапель, легкі та м‘які за ароматом олії 5-10 крапель. Розраховуємо з тієї кількості крапель, які підходять для вибраного Вами метода використання. Пам‘ятаємо, що краще менше, ніж більше. Додати та посилити формулу Ви завжди встигнете.

Таким чином Ви отримуєте зручний конструктор, за допомогою якого можете міксувати та шукати свій власний ефективний рецепт.

Але, якщо Вам все ж таки хочеться довіритися досвіду досвідчених ароматерапевтів, спробуйте зробити ось таку суміш від головного болю в персональному інгаляторі:

  • 2 к. Ладану
  • 2 к. Лаванди колоскової
  • 3 к. Равінтсари
  • 3 к. Ялиці сибірської

Якщо Ви не маєте Лаванду колоскову, можете замінити на Лаванду вузьколисту, та додати трохи більше Равінтсари, чи ще пару крапель Розмарину.

Є дуже багато цікавих універсальних варіантів сумішей ефірних олій. Не бійтеся експериментувати та шукати  саме Вашу власну індивідуальну формулу «швидкої допомоги».

Та не забувайте, що ефірні олії працюють саме тоді, коли Ви переконливо вірите в їхню дію. А, щоб переконатися в їх природній ефективності, треба лише раз спробувати!)